Tea rohkem toitumisest

Mikroelemendid on vitamiinid ja mineraalid ning nad on vajalikud inimese organismi arenguks ja kasvuks. On teada umbes 30 erinevat mikroelementi, mis on vjalikud organismi elutegevuseks suhteliselt väikestes kogustes.

Mikroelemendid

Mikroelemendid on eluliselt olulised ning vajalikud kogu keha funktsioonide korrapäraseks toimimiseks. Mõnede nende mikroelementide puudumine võib mõjutada sinu lapse immuunsüsteemi ja muuta selle rohkem vastuvõtlikumaks infektsioonidele ning haigustele. Nende teised rollid aga hõlmavad ka rakkude pooldumist ning keha muude funktsioonide toetamist (südamefunktsioon, ainevahetus ja närvisüsteemi funktsioon).

  • Mikroelemendid on ained, mida organism vajab väiksemates kogustes. Samas nende puudus võib mõjutada tervist
  • Mikroelemendid osalevad rakkude ja kudede ehituses
  • Mikroelemendid mängivad olulist rolli südame, ainevahetuse ja närvisüsteemi rakulise funktsioneerimse tegevustes
  • Mikroelemendid aitavad kaasa keha immuunsüsteemi ülesehitamisele.

Tsink

Tsink on hädavajalik mikrotoitaine. Kui lapsel puudub organismis piisav kogus tsinki, võib see näiteks suurendada lapse kõhulahtisuse või kopsupõletiku riski. Tsingi roll organismi funktsioneerimisel: kasvamine (pikkus), füüsiline areng ja lapse enda keha loomuliku kaitsevõime toetamine.

Tsingi puudulikkuse sümptomid:

  • Väiksem kehakaal ja pikkus võrreldes eakaaslastega
  • Vastuvõtlikkus infektsioonidele
  • Pimedas hägune nägemine

Puuduste vältimiseks peaksid lapsed sööma tsingirikast toitu. Arvestage, et neid toite ei tohiks kindlasti üle kuumutada, sest liigse kuumutamise tagajärjel väheneb tsingi sisaldus toidus poole võrra. Nende toitude hulka kuuluvad: mereannid nagu krabid, krevetid ja homaarid, pruunid seened, liha (veise-, sea- ja kanaliha), kala, juust, pähklid ja teraviljad.


A-vitamiinid

Vitamiin A on veel üks oluline mikrotoitaine. Ebapiisav A-vitamiini tarbimine võib põhjustada nõrgestatud vastupanuvõimet infektsioonide vastu. Krooniline A-vitamiini puudus toidus võib viia raskete ja sagedaste infektsioonideni ning põhjustada kõhulahtisust ja hingamisteede haigusi. A-vitamiini defitsiit võib põhjustada ka kseroftalmiat (kuiva silma sündroom), mis on lastel pimedas halvasti nägemise üks peamine põhjus.

A-vitamiini rollid organismi funktsioneerimisel: toetab immuunsüsteemi normaalset funktsioneerimist ja silma toitmine (nt tagab nägemiseks vajaliku võrkkesta pigmendi komponendi).

Vitamiini puuduse vältimiseks anna oma lapsele A-vitamiinirohkeid toite koos imendumiseks vajalike rasvadega. A-vitamiini sisaldavad toidud: tumeroheliste lehtedega rohelised köögiviljad, porgandid, banaanid, apelsini, kala, liha, piimatooted ja muna.

Raud

Raud on oluline punavereliblede komponent, mis toetab immuunsüsteemi normaalset talitlust. Raua puudulikus on üks levinuimaid toitumishäireid maailmas ja on eriti aktuaalne arengumaade lastel ja naistel. Raua rall organismi funktsioneerimisel: toetab normaalset kognitiivset funktsioneerimist ja toodab müoglobiini ehk valku, mis aitab lihaseid hapnikuga ning sellega aitab kaasa normaalsele energiatootmisele.

Raskekujulise rauapuudulikkuse võimalikud sümptomid lastel:

  • Hingeldus või õhupuudus, pearinglus
  • Infektsioonide suhtes vastupanuvõime vähenemine
  • Füüsilise aktiivsuse võimekuse vähenemine, üldine väsimus.

Raua defitsiidi vältimiseks on oluline lapsele anda rauarohkeid toite, et aidata kaasa arengule ja imendumisele. Nende toitude hulka kuuluvad: punane liha, lambaliha, mereannid, kala oad, munad, pähklid ja täisteranisu tooted.

Jood

Jood on mikroelement, mis on hädavajalik kilpnäärme normaalseks toimimiseks. Samuti soodustab see energia metabolismi ning edendab energia tootmist ja kasvu. Joodi defitsiit on üks põhjustest miks lastel on ebapiisav kognitiivne areng. Joodi rollid organismi funktsioneerimisel: toetab normaalset kognitiivset funktsioneerimist, soodustab energia metabolismi ja on oluline kilpnäärme hormoonide sünteesis.

Joodi raskekujulise puudulikkuse võimalikud sümptomid lastel:

  • Vastsündinutel: vastsündinute hüpotüreoos. Endeemiline vaimne areng.
  • Laste ja noorukitel: nõrgenenud vaimne funktsioon. Aeglustunud füüsiline areng.
  • Suurenenud kilpnääre.

Vitamiin C

C-vitamiin suurendab raua imendumist ja mängib olulist rolli immuunsuses. C-vitamiin aitab kaasa normaalse sidekoe moodustamisele, mis on oluline elundite, veresoonte ja igemete normaalseks toimimiseks. Samuti soodustab normaalset närvisüsteemi ja immuunsüsteemi toimimist. Defitsiit võib põhjustada haavade aeglast paranemist, alanenud vastupanuvõimet nakkustele või paistele, veritsevaid igemeid.

Et vältida defitsiiti, on oluline anda lapsele toitaineid, mis on rikkad C-vitamiini poolest. Seda leidub järgnevates toiduainetes: apelsin, papaia, kiivi, kartul, köögiviljad ja eriti kapsas.

D-vitamiin

D-vitamiin on vajalik kaltsiumi imendumiseks, sest see omakorda on oluline tugevate luude ja hammaste kasvuks. Lisaks aitab D-vitamiin kaasa ka lihaste ja immuunsüsteemi normaalsele funktsioneerimisele.

Defitsiit imikutel võib põhjustada luude hõrenemist, mis võib viia luumurdude või skeleti deformatsioonini halva luumineralisatsiooni tagajärjel. Päike on parom D-vitamiini allikas. Meie keha on võimeline päikesevalguse käes tootma D-vitamiini ise (nahas). Defitsiidi vältimiseks on tähtis olla soojal päevasel ajal päikese käes umbes 30 minutit palja pea ja kätega ning anda oma lapsele toite, mis on D-vitamiini rikkad. Seda leidub: rasvases kalas, lihas, munas ja piimas.

Kiudained

Kiudained on seedimatu osa taimses toidus. On teada kahte tüüpi kiudaineid, lahustuvad kiudained ja lahustumatud kiudained. Lahustumatud kiudained võivad meie soolestikus laieneda, soolte liigutusi reguleerida ja kõhukinnisust ennetada, säilitada käärsoole tervist. Ühtlasi lisavad mahtu meie söögile ning annavad kiiremini täiskõhu tunde. Samuti võivad vähendada ka isu, mis on kasulik kaalulangejatele.

Millist otitu peaksime sööma, et saada lahustumatuid kiudaineid? Mõned näited: täisteranisu ja täisteraviljadega toiduaineid, täisteraleib, seemned, pähklid, puuviljad ja köögiviljad.

Lahustuvad kiudained (tuntud ka kui prebiootikumid)
käärivad jämesooles ning aitavad tasakaalustada soolestiku baktereid mis toetavad immuunsüsteemi ja tervislikku soole motoorikat. Lahustuvate kiudainete saamiseks peaksime sööma rohkem puuvilju, köögivilju, sojaube ja kaera.

Kuna iga kiudaine tüüp omab ainulaadset ja olulist kasu tervisele, soovitavad toitumisspetsialistid tarvitada mõlemat tüüpi kiudaineid. Lihtsam viis seda teha on tarbida kiudainerikkaid toite igapäevaselt.

Tähelepanu emad! Alljärgnevalt mõned meeldetuletused sinu lapse kiudainete tarbimise kohta:

  • Kiudainerikaste hommikusöökide järk-järguline või vahelduv tutvustamine
  • Paku oma lapsele tema vanusele sobivaid puu- ja köögivilju
  • Julgusta oma last tarbima rohkem vedelikke nagu näiteks vesi, piim või jahutatud tee.

Prebiootikumid

Kas teate, et keskmisel inimesel on seedesüsteemis kümme korda rohkem elavaid baktereid kui rakke? Seda nimetatakse mikroflooraks ning igal inimesel on tema enda unikaalne koostis. Just nagu inimese sõrmejälg või DNA.

Mis on prebiootikumid? Võid olla kindel, et suurem osa neist bakteritest on inimese tervisele kasulikud. Prebiootikumid on seedimatud või mittekäärimiskõlblikud kiud, mis toidavad häid baktereid ning aitavad neil kasvada ja areneda.

  • Lahustuvad seedimatud kiud peensooles ja maos
  • Jõudes käärsoolde, on see kasulike bakterite toiduallikas
  • Kasulike bakterite koguseline kasv soolestikus toob palju kasu tervisele, eriti seedetraktile

Prebiootikumide eelised. Hea toitumine ja kindlustades piisava koguse kasulikke baktereid lapse seedetraktis, mõjub hästi ka lapse heaolule. Eelised:

  • Soolemotoorika. Toetab kasulik bakterite kasvu, aitab pehmendada väljaheidet ja leevendada kõhukinnisust.
  • Immuunsüsteemi tugevdamine. Suurendab kaslikke bakterite võitlust kahjulike bakterite vastu.
  • Soolestiku kaitse. Loob soolestikus kaitsekihi kahjulike bakterite vastu.

Prebiootikumide allikad. Prebiootikumid on loomulikul kujul levinud rinnapiimas ning see aitab kaasa, soodustab ja stimuleerib lapse soolestikus kasulike probiootikumide kasvu. See võib samuti aidata seletada põhjust, miks rinnapiimatoidul olevad lapsed põevad harvemini nakkushaigusi või viiruseid. Prebiootikumid esinevad naturaalsel kujul toitudes ehk toores või värskes toidus on rohkem prebiootilisi kiude kui keedetud toidus, näiteks: puuviljad, köögiviljad, täisteraviljad, oad, juurviljad, kaunviljad ja pähklid.

Probiootikumid

Nad on eriti sõbralikud, head või siis tervislikud bakterid, mis eksisteerivad inimese kehas. Probiootikumid on elusad bakterid ja neid saab tarbida toidulisandites või nendega rikastatud toiduainete manustamisel.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmetel, probiootikumid on elusad bakterid või elusad mikroorganismid, mis annavad piisavas koguse manustamisel kasu inimese tervisele. Nad toetavad seedetrakti tasakaalustatud keskkonda aidates sellel võidelda kahjulike bakteritega.

  1. Probiootikumid on kasulikud bakterid soolestikus
  2. Nad konkureerivad kahjulike bakteritega, et luua bakteriaalselt tasakaalustatud keskkond
  3. Need kahte tüüpi bakterid elavad sümbiootilises ühenduses meie kehas
  4. Kui meie immuunsüsteem on nõrgenenud, toitumisharjumused on ebahügieenilised, siis kahjulikel bakteritel on kergem meid rünnata.

Meie seedetraktis elavad erinevat liiki bakterid. Teatud haigused võivad heade ja halbade bakterite tasakaalu rikkuda, kuid probiootikumid aitavad kaasa tasakaalu taastamisele. Kui teie lapse seedetraktis on piisav arv probiootikue, siis see vähendab halbade bakterite hulka ning seeläbi väheneb ka sellega seotud infektsioonide või põletike oht. Edasisteks uuringuteks ja probiootikumide eeliste hindamiseks on vaja täiendavaid uuringuid.

Probiootikumide kaks peamist allikat: rikastatud piimatooted ja toidulisandid.