VIDEO: Laste turvatooli valimine – ECE R44/04 või ECE R129

Lapsi peab sõidutama spetsiaalses lapse pikkusele ja kaalule vastavas turvatoolis, kuni lapse pikkus võimaldab teda sõiduki turvavööga nõuetekohaselt kinnitada. Soovitav on kasutada turvaseadet umbes lapse 12-aastaseks saamiseni. Spetsiaalne laste turvatool või turvahäll on loodud selleks, et autoavarii korral vältida või vähendada lapsele tekkida võivaid vigastusi.

Laste turvatool suunab autolt saadud löögijõu turvaseadmele, mitte lapse pisikesele kehale. Turvatooli ostmisel tuleb jälgida, et see vastaks Euroopa Liidu turvastandardite nõuetele. Seadmel peab kindlasti olema peal märge ECE R44/04 või ECE R129. Nende märgistuste ka turvaseadmeid on testitud kokkupõrkes kiirusel 50km/h, et veenduda tooli turvalisuses.


ECE R129 standardi järgi valmistatud turvatoolid testitakse nii esimeses, tagumises kui külgkokkupõrkekatses. Lisaks sellele, et turvaseade peab sobima lapsele, peab ta sobima ka autosse. Kõiki, et see ECE R129 standardi järgi toodetud turvaseadmeid saab kinnitada vaid turvatooli ISOFIX süsteemiga, mida kahjuks vanemates autodes ei ole. Nendesse autodesse sobivad vaid sõiduki turvavööga kinnitatavad turvatoolid. ISOFIX süsteem on olemas kõikides alates 2007. aastast Euroopas toodetud sõiduautodes. See on spetsiaalne autosse sisse ehitatud turvatooli kinnitamise süsteem, mille kasutamine on turvalisem ja mugavam.

ECE R44/04 järgi on näoga sõidusuunas turvaistmeid lubatud kasutada alates 9kg. Kui ECE R129 i-Size keelab kasutada näoga sõidusuunas turvaistmeid enne lapse 15. elukuud, kuna beebi selg ja selgroog ei ole veel välja arenenud ning kokkupõrkes ei pea lapse kaelalülid pea raskusele vastu.

ECE R44/04 puhul jaotatakse turvatoolid klassidesse lapse kaalu järgi. Aga ECE R129 puhul lapse pikkuse järgi, sest lapse pikkusel on lapse kaalust tunduvalt olulisem roll.

Kui laps kasvab, on vaja muuta rihma asetust. Lapse kaalu suurenemisel tuleb muuta aga hoopis rihmade pikkust. Uus turvaiste tasub hankida alles siis, kui lapse tegelik kaal või pikkus ületab viimast lubatud piiri. Soovitame otsida enne turvatooli ostmist internetist välja parimad võimalikud turvaistmed, mis sobivad lapse pikkusele kaalule ning sinu vajadustele.

Näiteks uuri Rootsist laste turvatoolide pluss teste (The Plus Test), kus aluseks on võetud karmimad kriteeriumid, kui seda nõuab näiteks Euroopa Liidu seadusandlus või vaata ADAC turvatestide tulemusi.

Peale võimalike turvatoolide väljavalimist kontrolli, milline neist sobib kõige paremini sinu autosse. Mõtle kindlasti läbi, millistes autodes või tõenäoliselt veel hakata turvatooli kasutama. Näiteks vanavanemate auto, sõprade, auto või on teine auto peres.

Poest tasub enne ostu paluda luba turvatooli proovimiseks oma sõidukisse. Näiteks võib juhtuda, et turvavöö on turvatooli kinnitamiseks liiga lühike ning seega tõttu ei sobi sinna autosse. Kui vähegi võimalik, siis proovi enne ostmist ka last koos istmega enda autosse panna.


Lapse turvatooli ostmisel kontrolli kindlasti selle säilivusaega, mis on kirjas seadme kasutusjuhendis. Keskmine kasutusaeg on viis kuni kümme aastat alates selle tootmisest, sest kõik materjalid kuluvad aja jooksul ning nende kaitsevõime väheneb. Oma rolli mängivad niiskus, temperatuur, osade väsimine ja mehhaanilised tegurid. Turvatooli tootmise aeg on kirjas tooli küljes asuval sedelil või on märgistatud otse seadmele. Igal tootjal võib see olla märgitud erinevalt ning vajab arusaamiseks pisut nuputamist. Abi tasub küsida poemüüjalt.

Kui kaalud oma lapsele soetada kasutatud turvatooli, siis on soovitav seda teha vaid tuttava või pereliikme käest, sest siis on teada selle seadme ajalugu.

Lapse sõidutamiseks ei tohi kasutada mitte ühtegi turvatooli, mis on osalenud autoavariis või saanud põrutada. Juba sõidukiirusel 10km/h toimunud kokkupõrke korral võib turvaseade ja selle korpuse plastikmaterjal saada kahjustatud. Välisel vaatlusel ei pruugi mikromõrad ja muud kahjustd olla kuid tegelikkuses võib teise ringi turvaiste või -häll lapse elu hoopis ohtu seada. Universaalsetel turvatoolidel ja turvahällidel, mis on mõeldud erineva pikkuse ja kaaluga lastele on võimalik lapse kasvades seadmelt eemaldada polsterduse elemente. Seetõttu tuleb kasutatud turvatooli kasutusele võttes kindlasti kontrollida, kas kõik elemendid on ikka alles. Iga autojuht usub, et temaga õnnetust ei juhtu kuid kahjuks ei saa kunagi ette näha, milline on ülejäänud kaasliiklejate sõidustiil või mis teel olles juhtuda võib.

Spetsiaalne laste turvavarustus on loodud vigastuste vähendamiseks või ärahoidmiseks. Seetõttu ei ole lapse turvatool asi, millelt kokku hoida või mida ise parandada. Turvalisuse huvides tulebki kulutada nii aega kui raha, et tagada oma lapsele autosõidu ajaks parim kaitse. Läbi vanemliku eeskuju saab juba varasest east tekitada lapsele harjumuse, et autos on alati traksid peal.

Populaarsed turvatoolide tootjad: Cybex, Maxi Cosi, Recaro, Britton, Concord, Chicco, Kiddy, Britax, Sparco, Graco, Heyner jt.

Vaata ka videot: Laste turvaline sõidutamine

Video ja ekraanipilt: Maanteeamet
Transkriptsioon ja toimetus: Raseduskalkulaator